Blog

Verschil tussen SEO en SEA.

  • 2/01/2023

SEO VS SEA

SEO, ook wel de afkorting van Search Engine Optimization, is een verzameling van technieken die gericht zijn op het verbeteren van de organische (niet-betaalde) posities van een website in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit kan worden bereikt door het optimaliseren van de website-inhoud en -structuur, het verkrijgen van kwalitatief hoogwaardige backlinks van andere websites en het verbeteren van de gebruikerservaring.


Over SEA

SEA, ook wel de afkorting van Search Engine Advertising, is een manier om online zichtbaarheid te verhogen door het kopen van betaalde advertenties die worden weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit gebeurt meestal via platforms zoals Google Ads en Bing Ads. Bij SEA betaalt een bedrijf wanneer iemand op de advertentie klikt (pay-per-click, PPC) en is vaak gestuurd op winstgevendheid.


Verschil tussen SEO en SEA

Een belangrijk verschil tussen SEO en SEA is de duur van de zichtbaarheid. SEO-inspanningen hebben meestal een langere looptijd en zijn gericht op het verhogen van de organische zichtbaarheid op de lange termijn. Aan de andere kant zijn SEA-advertenties sneller zichtbaar, maar verdwijnen ook snel wanneer de campagne wordt beëindigd of wanneer het budget is verbruikt.

Daarnaast is SEO gericht op het verbeteren van de organische zichtbaarheid van een website, terwijl SEA gericht is op het kopen van betaalde advertenties. Dit betekent dat SEO-inspanningen meestal langer duren om resultaten te laten zien, maar op lange termijn wellicht minder kosten met zich meebrengen. Aan de andere kant kan SEA snel resultaten opleveren, maar kan het op de lange termijn duurder zijn dan SEO. In de praktijk is meestal goed te zien dat het positioneren in beide kanalen een positieve invloed heeft op het bedrijfsresultaat én o.a. ook de verdere naamsbekendheid en groei van een onderneming.

Wil je meer weten over SEO of Google Ads campagnes? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Stuur ons een DM.

Wil je weten welke concrete groeistappen jij online nog kunt zetten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.