Blog

Wat is ROAS binnen Google Ads?.

  • 2/01/2023

Wat betekent ROAS?

ROAS is een afkorting voor Return on Advertising Spend en dit is een belangrijke KPI om te gebruiken bij het beoordelen van de effectiviteit van je advertentiecampagnes binnen Google Ads. Het meet het bedrag dat je terugkrijgt voor elke euro die je uitgeeft aan advertenties.


Hoe bereken je de ROAS?

Om je ROAS te berekenen, deel je het totale bedrag dat je hebt verdiend door je advertentiekosten. Bijvoorbeeld, als je €100 aan advertentiekosten hebt en €500 aan inkomsten hebt behaald, is je ROAS 500/100 = een ROAS van 5. Dit betekent dat voor iedere euro die je hebt uitgegeven aan advertenties, je €5 hebt verdiend. Een ROAS van 5 wordt ook wel eens weergegeven als een ROAS van 500%.


Effectiviteit meten

Het doel van het bepalen van je ROAS is om te zien hoe effectief je advertentiecampagnes zijn in het genereren van inkomsten. Als je ROAS hoog is, betekent dit dat je goed geld verdient met je advertenties en dat je misschien zelfs in staat bent om je advertentiebudget te verhogen. Als je ROAS laag is, kan dit betekenen dat je misschien moet overwegen om je advertentiestrategie aan te passen of om te kijken naar manieren om je inkomsten te verhogen. Echter, ROAS is niet de heilige graal dus voorkom het blindstaren hierop. Want met een spend van €100 en een omzet van €500 wordt wellicht wel een gezonde ROAS behaald, maar op dit bedrag kan een webshop meestal niet leven. Het is hierbij dus ook van belang om o.a ook naar de aantallen en de omzetwaarde te kijken.


Sturen op ROAS

Er zijn een aantal manieren waarop je je ROAS kunt verhogen, zoals het optimaliseren van je landingspagina's om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk kunnen converteren, het gebruik van gerichte zoekwoorden om ervoor te zorgen dat je advertenties aan de juiste mensen worden getoond en het testen van verschillende advertentiekopieën om te zien welke het meest effectief zijn.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je ROAS niet altijd het enige doel hoeft te zijn van je advertentiecampagnes. Soms kan het ook belangrijk zijn om te kijken naar andere metrieken, zoals het aantal bezoekers dat je website bezoekt of het aantal mensen dat je merknaam ziet. Door een combinatie van verschillende metrieken te gebruiken, kun je een beter begrip krijgen van hoe je advertentiecampagnes presteren en welke verbeteringen je kunt aanbrengen.

In samenvatting is ROAS een belangrijke metriek om te gebruiken bij het beoordelen van de effectiviteit van je advertentiecampagnes binnen Google Ads. Door je ROAS te berekenen en te vergelijken met andere metrieken, kun je beter begrijpen hoe je advertenties presteren en ben je beter in staat om de juiste beslissingen te maken binnen je Google Ads account.

Wil je meer weten over je Google Ads campagnes? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Stuur ons een DM.

Wil je weten welke concrete groeistappen jij online nog kunt zetten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.